Skip to main content

Je kunt met veel dure woorden en een stappenplan energie steken in talentmanagement maar het leuke is juist om er praktisch mee aan de slag te gaan en je team te zien opbloeien en (door)groeien. Er zijn ondernemers die hier een bijzonder talent voor hebben. Zij bouwen met veel energie en visie sterke en loyale teams waar je als corporate of overheidsinstelling jaloers op mag zijn. Hoe ze dat doen? Vaak zie ik deze succes-elementen terugkeren:

Talentmanagement is corebusiness en geen randzaak

Niet alleen corporates maar ook veel MKB-ondernemers met een zekere omvang, krijgen een HR-afdeling. Dat is een prima stap maar levert ook het gevaar op dat er afstand komt tussen de ondernemers en hun team. Voor de praktische zaken is dat helemaal niet erg. Maar vanuit het DNA van de onderneming bekeken is dat niet handig. Want de ondernemers zelf weten als geen ander welke talenten passen bij hun onderneming. En dat maakt het aantrekken en werven van talent tot corebusiness van de ondernemer en niet iets dat je even uitbesteedt!

Talentmanagement is dat je als ondernemer eerst zelf door de hoepel springt 

Ondernemers die talent aantrekken en binnenhouden geven zelf vaak het goede voorbeeld. Ze laten zien dat ze ook hun eigen ontwikkeling serieus nemen. Dat ze met vallen en opstaan zelf ook telkens bijleren. Ze zijn open over waar hun eigen ontwikkelpunten liggen. En dat maakt ze eerder sterk dan kwetsbaar. Zo bouwen de ondernemers zelf iedere dag mee aan een ontwikkelgerichte bedrijfscultuur waar iedereen ruimte krijgt om zijn eigen talenten te ontplooien. You have to walk your talk dat begrijpen deze ondernemers goed.

Talent management is aandacht in het kwadraat  

Je bedrijfscultuur leeft, beweegt, verandert en stuwt je bedrijf de goede of juist keihard de verkeerde kant op. Net zoals je klanten je agenda bepalen, zo geldt dat ook voor je bedrijfscultuur. Cultuur is zeker geen punt op een lijstje. Hoe gaat het met onze cultuur vandaag? Check! Zo werkt het niet. Talent management is aandacht voor mensen. Met een goed gesprek en samen lunchen aan tafel. Een grap bij de koffiemachine, een appje in het weekend. Aandacht in het kwadraat zeg maar. En voortdurend sturen op de kracht van mensen, op hun potentieel, hun talent. En ze trainen om hun eigen zwakke punten op tijd te herkennen want daar is juist een collega goed in. Dat alles bij elkaar maakt je cultuur en bepaalt of je talent langer aan je bindt.

Gedoe of opbrengst? 

Doe je dit goed dan bestaat je team uit meer dan medewerkers. Dan zijn ze je ambassadeur. Met ambassadeurs in eigen huis komt nieuw werk makkelijker naar je toe want je medewerkers zijn eigenlijk het verlengstuk van je buitendienst. En zoek je nieuwe medewerkers, dan heb je minder vaak een wervingsbureau nodig. Want nieuw talent meldt zich vaak spontaan bij je. Vraag maar aan de mannen van U-build. Die worden letterlijk gebeld door mensen met de vraag of ze er mogen werken. En dat is best bijzonder in een tijd waar vacatures vaak lastig in te vullen zijn.

Bij U-build bedenken en realiseren ze niet alleen mooie vastgoed projecten maar mag je ook iedere dag aan jezelf bouwen…

Bij U-build gaan ze sneller dan #fastforward omdat #talent voorop staat.